Ofte kan det være uklart hvilke muligheder, baseret på din erfaring som produktansvarlig, der kan flytte dig videre i din karriere. Men der er heldigvis flere veje at gå, hvad enten du vil op af stigen eller foretrækker en mere horisontal specialisering. I denne artikel, er der beskrevet en række af de muligheder, du kan orientere dig mod.

 

Product Manager

Produktchefen er ansvarlig for at designe den overordnede produktstrategi samt for at gennemføre den samlede produktvision og de mål der er sat af ledelsen. Produktchefen referer forskellige steder ind i organisationen afhængigt af virksomhedens profil.

Produktchefen er ansvarlig for produktstrategien, at prioritere sit roadmap og udarbejde funktionsbeskrivelser og user cases for nye produkter og produktlinjer. Rollen indebærer at arbejde med tværfaglige teams og kan indeholde marketing, budget forecast, leverandørmøder etc. En Product Manager analyserer markedet og det konkurrencemæssige miljø for at angive en differentieret produktvision, som leverer unik værdi. Rollen spænder over mange typer af aktiviteter, og man skal evne at bevæge sig fra at være strategisk til taktisk.

En produktchef faciliterer tværfagligt samarbejde og bygger bro over huller i organisationen mellem forskellige funktioner, som for eksempel R&D, marketing, salg og support. Produktchefens ansvar er at orkestrere den samlede indsats og i dette tilfælde, leder han både marketing og produktudviklingen.

 

SVP, Product Management

Senior Vice President for Product Management er produktansvarlig på højt niveau i en organisation og rapporterer typisk til direktionen (eller er en del af direktionen) eller den administrerende direktør.

SVP´en arbejder tæt med andre ledere inden for R&D, salg, support og marketing for at sikre, at deres virksomhed udvikler de produkter som understøtter virksomhedens mål.

 

VP, Product Management

VP for Product Management findes typisk i større, etablerede organisationer. De er ledere, med ansvar for blandt andet at drive strategiske initiativer frem. De arbejder dagligt på at holde tværfaglige teams på sporet.

VP´en for Product Management har indflydelse i organisationen, som de også udøver over den del af organisationen de ikke leder. Produktafdelinger er for det meste mindre end andre funktioner såsom R&D, salg og support, men spiller en nøglerolle for de andres succes.

 

Director, Product Management

Direktøren for Product Management rapporterer typisk til VP for produktafdelingen i en større organisation og den administrerende direktør eller virksomhedens afdelingsleder i en mindre organisation. Det er ledelsesarbejde, som kræver erfaring og evnen til at samarbejde med tværfaglige ledere fra andre dele i organisationen.

Direktøren for Product Management skal være i stand til at udtrykke en klar vision for Product Management Gruppens samlede value proposition og sammenhængskræft, kunne kommunikere med relevante stakeholderes og være i stand til at prioritere sin afdelings ressourcer.

 

Group Product Manager

Group Product Manageren har lederskabet af et PM-team, som er ansvarlig for en specifik gruppe af produkter. Det er den vigtigste ikke-administrative rolle som en Product Manager kan have og man er ofte ansvarlig for at lede andre Product Managers.

De daglige forpligtelser for en Group Product Manager inkluderer research, strategi og produktudvikling.

 

Junior Product Manager

En junior Product Manager er en begynderpost, hvor du kan starte din Product Management karriere, og hvor man typisk rapporterer til en Product Manager eller Group Product Manager.

Junior Product Managers har muligheden for at lære af en erfaren kollega og kan uden strategisk pres forme et stærkt grundlag og forståelse for Product Management, hvilket skal give forståelse af design og udvikling af nye produkter. Ansvaret for en junior Product Manager inkluderer UX-design, at kunne analysere data og konstant kigge efter nye måder at forbedre produktet, som han er tilkoblet.

 

Product Owner

Nogle organisationer har både en Product Manager og en Product Owner. I stedet for at forvente en person kan håndtere både eksterne og interne ansvarsområder effektivt, er rollen delt mellem to parter. Product Manageren er ansvarlig for at initiere ekstern kommunikation og sikre, at produkterne som udvikles har en stærk value proposition, og en positionering og prissætning, som sikrer optimalt markedsfit.

Product Ownerens ansvar er derimod at sikre at produktet leverer teknisk og til tiden og håndterer kompleksiteten ved at projektlede mellem flere afdelinger.

 

Uanset hvordan du er Product Manager er rollen udfordrende og spændende. Og forhåbentlig har du en bedre ide af hvad der passer til dig, og ikke mindst, hvilke muligheder du har for at videreudvikle dig.

 

Artiklen er inspireret af: https://www.huffingtonpost.com/brian-de-haaff/the-ultimate-guide-to-pro_b_9258496.html?ncid=engmodushpmg00000013